Hoe gaat dat nu, zadelpassen?

Hoe gaat dat nu, zadelpassen zonder zadelverkoop?
Het is fijn om te zien, dat steeds meer mensen bewuster willen omgaan met hun dieren en zich willen informeren.

Hoe verloopt nu zo’n zadelpasconsult eigenlijk bij mij. Zo zonder zadelverkoop 🤔

Ik werk in bijberoep als zadelmaker en -passer en dit met passie voor de gezondheid van het paard. Vandaar ook de keuze om niet te verkopen – want dan moet alles toch weer verkocht geraken.

Voor het consult neem ik veel tijd om een beeld te krijgen over de huidige situatie, het verleden te begrijpen, paard, ruiter en (rij-) kennis in te schatten (daar zit intussen wel wat achtergrond 😉) en dan daarmee ook een beetje in de toekomst te kijken.
Aan de ruiter toon ik de ‘problemen’ /punten waarop ie bij haar/zijn paard moet letten bij de zadelzoektocht. Ook de hoef-situatie of trainingsveranderingen worden besproken (een paard met draagzwakte of draagvermoeidheid kan beter vooraleerst geen ‘nieuw’ zadel aangepast krijgen, omdat de zadelplek bij correcte training (snel) hard zal veranderen-dat moet dus eerst verbeterd worden). En ook het figuur van de ruiter wordt besproken.
Ik stel meestal voor enkele zadels ter beschikking te hebben (bvb van stalgenoten of vrienden) om het oog te scholen (steeds met betrekking op dit ene paard).

Daarop krijgt de ruiter een uitgebreid verslag over de vaststellingen en overwegingen met daarbij voorstellen van zadels, die zeer waarschijnlijk zullen passen en om het oog te scholen (vaak gaat de keuze ook naar iets anders) . Daarmee kan ie – binnen zijn budget- op zoek.
Ik sta verder ter beschikking (enkel reiskosten) tot het geschikte zadel werd gevonden.
Heeft men enkele zadels ter beschikking kom ik controleren. Tot nu zijn er maximaal 3 bezoeken nodig geweest om het juiste zadel te vinden.

Ook wordt ik er eens bij gevraagd bij de aankoop van een nieuw zadel. Voor de verkoper is dat soms onaangenaam, maar daar de klant toch vrij duidelijk kan aangeven welke zadels hij wil proberen is er meestal ook het passende zadel bij.
Eventueel kan ik dan zelfs ter plaatse bijvullen/aanpassen en het zadel kan meteen blijven.
Mijn Ok komt ook alleen maar, als ik de combinatie gezien heb, liefst in alle gangen.
Niet omdat het zadel goed past voor het paard, dat dat dan ook voor de ruiter zo is. En zit de ruiter niet goed, zit het ook niet goed voor het paard.

En natuurlijk pas ik passende zadels ook aan, vul bij of vul opnieuw. Steeds wordt er grondig onderzocht of het zadel goed past.

In situaties waar één zadel op meerdere paarden moet passen – denk aan opleidings-, verkoop- of fokstal zullen er nog andere beschouwingen mee worden gegeven.

Dit is het wat in het kort rond het verhaal van zadelpasconsult – anders wordt het toch echt te lang.
Heb je nog vragen? Laat maar horen!